به سراغ چکش تخریب که میروید به دو نوع از آنها برمیخورید؛ روغنی و گریسی. مگر نه اینکه همۀ این ابزارهای تخریب برای حرکت دندهها به گریس نیاز دارند؟ پس چکش تخریب روغنی چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مطلب دربارۀ آن توضیح میدهیم و از تفاوت این چکش تخریب با نوع گریسی صحبت میکنیم.
چکش تخریب روغنی چیست؟
چکش تخریب دستگاهی سنگین به حساب میآید که با اعمال ضربات قدرتمند سطوح و قطعات سخت را تخریب میکند. در قسمت گلوگاه و سیستم ضربهزن این ابزار که متشکل از پیستون و سیلندر است، قطعاتی فلزی وجود دارد. و این قطعات هستند که توسط نیروی موتور به حرکت در میآیند و ضربات قدرتمند ایجاد میکنند.
حتماً میتوانید تصور کنید که تماس این فلزات و قطعات متحرک چه مقاومتِ اصطکاکی زیادی پیش میآورد. این اصطکاک و مقاومت به موتور دستگاه فشار زیادی وارد میکند و سبب میشود موتور داغ کند و آسیب ببیند.
با علم به این موضوع، ساختار چکش تخریب را بهگونهای طراحی کردهاند که در حین کار، در این بخشها مادۀ روانکننده جاری شود تا هم حرکت اجزای درونی دستگاه نرم و روان انجام شود، هم موتور خنک بماند.
این مادۀ روانکننده در برخی چکشهای تخریب روغن است و در برخی دیگر گریس و بر همین اساس هم ابزارهای تخریبی را به دو دستۀ روغنی و گریسی تقسیم میکنند.
چکش تخریب روغنی
همانطور که از نام آن مشخص است، در چکش تخریب روغنی از روغن بهعنوان روانکننده و خنککننده استفاده میشود.
مخزن روغن بر روی گیربکس دستگاه تعبیه شده است که باید آن را بهطور مرتب چک کرد و مطمئن شد روغن موجود در آن کم یا تمام نشده باشد. غفلت از این موضوع به دستگاه آسیب میزند و عملکرد و راندمان کاری آن را کم میکند.
برای اینکه مزایا و معایب چکش تخریب روغنی را بهخوبی متوجه شویم، بهتر است با چکش تخریب گریسی هم آشنا شویم.
چکش تخریب گریسی
با توجه به توضیحاتی که ارائه شد، دیگر مشخص است که در پیکورهای گریسی، این مادۀ گریس است که وظیفۀ روانکاری و خنککنندگی سیستم درونی دستگاه را به عهده دارد.
درست مانند نوع روغنی، در این چکش تخریبها هم محفظۀ گریس روی بدنه تعبیه شده است و هر از گاهی باید دستگاه را سرویس و گریس مورد نیاز آن را تأمین کرد.
چکش تخریب روغنی بهتر است یا گریسی؟
شاید در ظاهر به نظر برسد که تفاوت چکش تخریب روغنی و گریسی فقط در نوع مادۀ روانکننده و خنککنندۀ آنهاست و از نظر عملکردی مشابه هم هستند. اما باید بگوییم که هر یک از این مادهها ویژگیهای خاص خود را دارند و مزایا و معایبی را در این دو نوع ابزار سبب میشوند.
مزایا و معایب چکش تخریب روغنی
روغن، نسبت به گریس از ویسکوزیته و غلظت کمتری برخوردار است؛ بنابراین بهراحتی در سیستم گردش روغن حرکت میکند و قابلیت روانکاری بالایی دارد.
از طرفی این ماده در برابر اکسیداسیون هم مقاوم است و از زنگزدگی و خوردگی قطعات فلزی جلوگیری میکند.
بهاین ترتیب مانع از استهلاک و فرسایش قطعات فلزی میشود و افزایش طول عمر و عملکرد بهینۀ دستگاه را تضمین میکند.
این روانکننده، پایداری حرارتی خوبی هم دارد، در همۀ شرایط آبوهوایی (چه سرد و چه گرد) خاصیت خود را حفظ میکند و در برابر سرما و یخزدگی مقاوم است.
با این حال، در این نوع از پیکورها، احتمال نشتی روغن زیاد است. ضمن اینکه باید میزان روغن موجود در مخزن را با حساسیت زیادی بهطور مداوم چک کرد؛ چرا که با تمامشدن آن دستگاه خیلی سریع آسیب میبیند و حتی ممکن است بسوزد.
در هنگام تعویض روغن هم باید حواسمان بشد که حتماً از روغن مخصوص و متناسب با خود دستگاه استفاده کنیم تا آسیب نبیند و کارکرد آن دچار اختلال نشود.
مزایا و معایب چکش تخریب گریسی
چون اصطکاک قطعات داخلی پیکورها و درنتیجه حرارت تولیدی آنها زیاد است، برای روانکاری و خنککردن تخریب گریسی، از گریس نسوز استفاده میکنند. گریس غلیظ است و همین غلظت بالا ماندگاری آن را بیشتر میسازد.
این ماده اصطکاک بین قطعات فلزی را تا حد زیادی کاهش میدهد؛ به این ترتیب نیروی بیشتری از موتور به قلم منتقل میشود و قدرت تخریب و راندمان دستگاه افزایش مییابد.
کاهش اصطکاک بین قطعات و حرکت نرم و روان آنها از میزان لرزش دستگاه هم کم میکند.
مصرف گریس در حین کار کم است و کاهش آن مانند روغن، بهسرعت اثر منفی خود را در سلامت دستگاه نشان نمیدهد؛ پس دیگر لازم نیست هر روز سطح گریس موجود در مخزن را چک کنید. هر چند وقت یکبار و در سرویسهای دورهای میتوان مقدار آن را شارژ کرد.
چکشهای گریسی معمولاً با تمامی گریسهای موجود در بازار سازگار هستند و در این مورد هم از حساسیتهای نوع روغنی به دورند.
با این وجود، باید گفت که گریس در مقابل سرما مقاوم نیست. این ماده با کاهش دما دچار یخزدگی میشود و به همین دلیل در فصول سرد سال نمیتوان بلافاصله پس از روشنکردن دستگاه از آن استفاده کرد.
چکش تخریب روغنی بخریم یا گریسی؟
از عملکرد و مزایا و معایب چکش تخریب روغنی و گریسی صحبت کردیم. پر واضح است که اگر به طور مداوم با پروژههای تخریبی سنگین و حرفهای سر و کار دارید، چکش تخریب گریسی انتخاب مناسبی برای شما محسوب میشود؛ چون قدرت و راندمان بالاتری دارد.
اما درصورتیکه استفادۀ محدودتری از این ابزار دارید، چکش تخریب روغنی با توجه به قیمت کمتر و استهلاک پایینتر، انتخاب بهتر و منطقیتری برایتان خواهد بود.
با این حال درصورتیکه سؤال یا دغدغهای در اینباره دارید در قسمت دیدگاهها مظرح نمایید تا کارشناسان ما در سریعترین زمان ممکن پاسخ دهند.
2 پاسخ
سلام
ممنونم از محتوای خوبتون
با تشکر از شما همراه عزیز